Nietknięty grobowiec etruskiego księcia
25 września 2013, 09:55We Włoszech znaleziono nietknięty grób etruskiego możnego, być może spokrewnionego z królem Rzymu Tarkwiniuszem Starym. Niezwykłego odkrycia dokonano w miasteczku Tarquinia, która w przeszłości było ważnym miastem etruskim
Energia z satelity
18 marca 2014, 11:12Pentagon jest największym na świecie konsumentem ropy naftowej. W roku finansowym 2011 na same zakupy paliwa wydał 17,3 miliarda dolarów. To oznacza 26-procentowy wzrost w porównaniu z rokiem poprzednim. W tym czasie ilość zużywanego paliwa zwiększyła się jedynie o 0,4% ze 116,5 miliona do 117 milionów baryłek
Wskazano czynniki, które mogą się przyczyniać do raka trzustki
14 października 2014, 11:11Studium zespołu doktora Andrew Biankina z Uniwersytetu w Glasgow rzuca nieco światła na różnice między pacjentami z dziedziczną i sporadyczną postacią raka trzustki.
Superzimny dach
29 maja 2015, 05:31Z najnowszego numeru Advanced Science dowiadujemy się, że doktor Angus Gentle i profesor Geoff Smith z University of Technology w Sydney opracowali materiał, dzięki któremu dachy budynków pozostają chłodniejsze niż otaczające je powietrze. Wynalazek może mieć olbrzymie znaczenie dla rozwiązania problemu miejskich wysp ciepła i emisji gazów cieplarnianych.
Teleskop Webba zyskał pierwsze lustro
27 listopada 2015, 12:52NASA zainstalowała pierwsze lustro Teleskopu Kosmicznego Jamesa Webba. Za pomocą ramienia robota umieszczono lustro o średnicy 1,3 metra i wadze około 40 kilogramów
Manipulowanie neuronami pozwala wzmocnić bądź wymazać emocjonalne wspomnienie
9 maja 2016, 10:05By kontrolować pamięć emocjonalną myszy, naukowcy ze Stony Brook University stworzyli metodę manipulowania neuroprzekaźnikiem acetylocholiną.
Tłusty posiłek prowadzi do przebudowy komórek jelita
3 listopada 2016, 06:57Budujące nabłonek błony śluzowej jelita cienkiego enterocyty przebudowują w odpowiedzi na tłusty posiłek niektóre swoje organelle.
Receptory smaku kwaśnego wykrywają również wodę
2 czerwca 2017, 11:32Receptory smaku kwaśnego odpowiadają również za wykrywanie wody.
Kieliszek, który "zmienia" wodę w koktajle
21 listopada 2017, 11:47Kieliszek Vocktail (od ang. virtual cocktail) oszukuje zmysły, dzięki czemu czysta woda jest odbierana jako idealny koktajl.
Gdy słońca jest mało, rośnie ryzyko zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych?
12 lipca 2018, 06:33Życie na obszarach z mniejszą ilością słońca (większych szerokościach geograficznych) może oznaczać wyższe ryzyko zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych (ZOK).